Sprzątanie Świata w Odporyszowie

Ponad 100 wychowanków SIEMACHY wraz z rodzicami i opiekunami wzięło udział w sobotniej akcji Sprzątanie Świata na terenie Odporyszowa. Dzięki zaangażowaniu uczestników udało się zebrać ponad sto pięćdziesiąt 35-litrowych worków odpadów.

Tegoroczne Sprzątanie Świata odbyło się w Odporyszowie dzięki inicjatywie Stowarzyszenia SIEMACHA oraz wsparciu Urzędu Gminy w Żabnie i prywatnych przedsiębiorców - tarnowskiej Toyoty Kobos oraz firmy Kobe Organizacja Odzysku Opakowań. Patronat Honorowy nad akcją objęło Stowarzyszenie Czysta Polska, które od wielu lat pod wodzą Rafała Sonika sprząta Tatry.

Pomimo nieprzyjemnej pogody w biurze akcji zlokalizowanym w placówce SIEMACHY stawiło się ponad 100 wolontariuszy. Dzięki ich zaangażowaniu udało się posprzątać wiele zakątków Odporyszowa m.in. okolice szkoły podstawowej, stadionu oraz kościoła czy lasy otaczające miejscowość. Po wykonaniu zadania wolontariusze spotkali się ponownie u SIEMACHY, gdzie uczestniczyli w warsztatach ekologicznych zorganizowanych przez partnerów akcji.

Sprzątanie Świata w Odporyszowie jest ważnym elementem zbliżającej się inauguracji  Centrum Sportów Konnych, które SIEMACHA otwiera na terenie swojej placówki. Nowoczesne Centrum będzie służyć wychowankom Stowarzyszenia oraz lokalnej społeczności od października.

Dzięki Sprzątaniu Świata oraz otwarciu Centrum Sportów Konnych SIEMACHA uzupełnia swoją ofertę wychowawczą o kontakt młodych ludzi z naturą, dzięki któremu uczą się odpowiedzialności, zdobywają wiedzę i rozwijają swoje zdolności. Wychowankowie SIEMACHY skorzystają nie tylko z oferty sportów konnych. Od kilku miesięcy młodzi ludzie uczestniczą w warsztatach rozwijających umiejętności społeczne z udziałem psów, a terenie odporyszowskiej placówki prowadzą ogródek warzywny. Niebawem w okolicach Centrum Sportów Konnych powstanie również sad.

Dom prowadzony w Odporyszowie przez krakowskie Stowarzyszenie został otwarty w grudniu 2014 r. Dziś mieszka w nim 9 wychowanków placówki całodobowej, ponad 100 młodych ludzi korzysta z bogatej oferty warsztatów w placówce dziennej, a mieszkańcy Odporyszowa chętnie odwiedzają pływalnię i uczestniczą w zajęciach fitness, prowadzonych w części sportowej.