4 lata działalności SIEMACHA Spot w Tarnowie

Minister Edukacji, Joanna Kluzik-Rostkowska, spotkała się z wychowankami innowacyjnej placówki SIEMACHA Spot w Tarnowie, w czwartek (30.10.2014) o godz. 17.30. Pretekstem spotkania były okrągłe 4 lata działalności placówki, którą w listopadzie 2010 roku uroczyście otworzył Premier RP, Donald Tusk.

SIEMACHA Spot w Tarnowie to nowoczesna placówka wsparcia dziennego, która młodym ludziom w wieku od 7 do 18 lat, zapewnia możliwość wielostronnego rozwoju osobistego, społecznego i edukacyjnego. Placówka jest pierwszą na świecie, która została otwarta przy galerii handlowej, w ramach projektu „SIEMACHA w galeriach handlowych”.

- Jestem przekonany, że placówka Stowarzyszenia SIEMACHA w Tarnowie to dowód, że takie idee SIEMACHY, jak „podwórko” i „wychowanie rówieśnicze” przebijają się do świadomości społecznej i przynoszą znakomite rezultaty. W końcu każdy z nas, na każdym etapie życia, potrzebuje kontaktu z dobrymi rówieśnikami – mówił ks. Andrzej Augustyński, Dyrektor Generalny Stowarzyszenia SIEMACHA.

Powierzchnia placówki wynosi blisko 2000 m. kw. i składa się z kilku starannie wyposażonych i zaprojektowanych pracowni: rozwoju społecznego, muzycznej, artystycznej, edukacyjno-komputerowej, a także jadalni, kuchni oraz auli.

Dzieci i młodzież z Tarnowa oraz okolic bezpłatnie korzystają z oferty placówki od 2010 roku. Obecnie, każdego dnia placówkę odwiedza blisko 80 wychowanków. SIEMACHA Spot działa od poniedziałku do piątku w godz. od 13.00 do 20.00 podczas roku szkolnego, a także w godz. 10.00 do 17.00 w dni wolne od nauki (z wyłączeniem świąt i dni wolnych od pracy).
Więcej informacji:
www.siemacha.org.pl